Phishing en Spoofing

De kans dat u een phishing-mail (criminelen proberen u naar een valse website te lokken om identiteitsgegevens van u te stelen) in uw schoolaccount ontvangt is erg klein.  Microsoft Intune onderschept immers de meeste van deze mails.

Daarom zetten criminelen meer in op (telefoonnummer)-spoofing.  Bij spoofing nemen oplichters een andere identiteit aan (b.v. medewerker financiële bank) om uw vertrouwen te winnen.  Ze bellen u en zijn bijzonder goed opgeleid om u te misleiden en op te lichten.  Ze zetten u onder druk en willen dat u zo snel mogelijk handelt.  Laat dit een alarmsignaal voor u zijn.
Enkele tips:

  • Geef nooit of te nimmer de laatste vier cijfers van uw kaartnummer door, noch de pincode van uw betaalkaart;
  • Banken zullen nooit via Itsme uitnodigingen sturen;
  • Banken zullen nooit vragen naar de codes die op uw digipas verschijnen.

Klik hier om een overzicht te hebben van alle financiële banken en het bijhorende telefoonnummer om misbruik van je bankgegevens te melden en er al je applicaties te laten blokkeren.

Beveiliging via Microsoft Intune

Via Microsoft Intune beheert Dienst ICT laptops & desktops van vzw Komo  alsook de verschillende accounts.  Microsoft Intune zorgt dat deze toestellen en M365-accounts beter beveiligd zijn.  Wekelijks krijgt Dienst ICT een rapportage van alle verdachte activiteiten en gedragingen.  Deze worden onderzocht en indien nodig worden er passende maatregelen genomen.

Tijdens zo een onderzoek bekijken we ook de aanmeldingen in het buitenland.  Vele verdachte activiteiten worden vanuit het buitenland georganiseerd.  Indien nodig (hoogst uitzonderlijk) contacteert Dienst ICT u om te controleren of die aanmeldingen werkelijk hebben plaatsgevonden.  Het kan immers zijn dat u daadwerkelijk in het buitenland was.

Indien u zicht niet comfortabel voelt bij het feit dat Dienst ICT uw locaties kent, gebruikt u uw M365-account in het buitenland niet.  Dat betekent concreet ook dat u de app Teams en de app Outlook van uw smartphone verwijdert wanneer u in het buitenland bent.

Safeonweb

Safeonweb informeert en adviseert Belgische burgers over cybersecurity, actuele digitale dreigingen en online oplichting.  Installeer de app op uw smartphone om op de hoogte te blijven.